Friday Quote #1

Salam Jumaat , semua .

Alhamdulillah . Kita diberi peluang untuk bertemu dengan Hari Jumaat sekali lagi. 

Hari nie , aku nak kongsi kata-kata yang boleh kita ambil untuk dijadikan sebagai peringatan bersama. Self reminder lah owang putih cakap . Hiks. 

Kata-kata nie aku ambil dari buku yang bertajuk 
" Coklat Tarbiah " - ditulis oleh Aiman Banna. 

Aku baru saja habis baca buku nie . Nanti aku buat review sepenuhnya tentang buku nie kemudian ye .

Kata-kata untuk hari nie adalah :
 

Ha~ bagus kan kata-kata nie.  Tidak kira lah kita memegang sijil Ijazah , Master , PhD , etc . Ataupun kita memegang jawatan paling tinggi dalam sesebuah syarikat - CEO , Director , Sharedolder etc.

Jangan sesekali kita meninggi diri . Jangan sesekali kita berlagak , takbur , lupa diri sehingga kita selalu memandang rendah terhadap orang lain.

Kadang-kadang , orang yang kita memandang rendah itu ada keistimewaan yang kita sendiri tak tahu . 

Setiap orang ada kekuatan dan kelemahan masing-masing. Kita semua manusia . Tidak sempurna . 

Semua yang kita miliki di dunia adalah hanya pinjaman. Jadi , kita perlu lah sentiasa beringat.

Makin kita berada di atas makin kita menolong dan hormati orang - orang yang berada di bawah kita . Itu lebih baik . 

Jadilah seperti resmi padi . 
Makin berisi makin menunduk . 

Mari kita sama-sama amalkan .

Salam Jumaat 

Love,
 NIA

10 comments

  1. Good morning Nia.! Yup betul. Setuju sangat.... =)
    Pangkat, harta, paras rupa hanya lah pinjaman duniawi. Dan tu jugak ujian buat kita manusia.
    Alhamdulillah atas nikmat yang Allah bagi ni. Kena igt anytime boleh di tarik balik.
    Thanks for remind me too Nia.! xoxo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama dear =) ... Kita sama-sama saling ingat-mengingati ye ... Insyaallah .

      Delete
  2. Agree!

    pernah baca jugak, dalam satu buku motivasi ada sebut jangan terlalu rendahkan diri sendiri jugak - hilang self confidence kalau berterusan macam ni. yang penting, macam awak cakap - setiap orang ada kelebihan dan kelemahan masing-masing kan :) dan kita kena selalu ingatkan diri dengan hakikat ni

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa~ tue pun betul jugak. Ye lah takot jika rendahkan diri sangat kang, orang ambil kesempatan terhadap kita pulak kan ... Hihihi =)

      Delete
  3. Dihujung takdir... Semua orang akan memiliki sijil yang sama... Sijil mati... Dah mati... Sijil mati pon kita x dapat tengok...

    ReplyDelete
  4. yes betul ! jangan kita nk meninggi diri. esok kita tak tahu mane tempat kita. tempat sekarang bukan selamanya milik kita :)

    Nadiah, pinjam jugak lerr buku ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi betul tue Mek ...

      Boleh nak pinjam tapi mcm mana ?

      Delete
  5. Replies
    1. Betulll tue JM ... 100 markah untuk JM ... =D

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .