At your fingertips with e-Forex

Sunday, March 27, 2016
Hello  semua, 

Semua orang suka travel kan? Bila kita dah elok cantik susun travel itinerary kita and ready to go ... Benda paling last akan kita buat adalah tukar duit . Betul tak? 

Siapa setuju dengan aku ? Sebab aku macam tue lah . Sebab pernah aku dan suami nak terbang dah ke London tapi kitaorang tak tukar duit lansung . Lastly , kitaorang tukar duit dekat airport . Ha , amik kau . Tukar di airport is not really recommended . :p .

Ok sambung balik sebab apa nak tukar duit adalah perkara last aku selalu buat . 

Sebabnya adalah kerana :
1) Malas nak search tempat money changer yang ada rate sangat berbaloi .
2) If jumpa money changer yang berbaloi pun ... Masyaallah , nak beratur memerlukan kesabaran yang sangat lah tinggi . Tapi jika nak jugak rate yang berbaloi tue terpaksa lah beratur jugak kan . =) 

Jadi, dalam era serba canggih sekarang nie . Apa yang kita tak boleh buat di hujung jari kita ? Cuba bagitau NIA . =)  

Pakaian boleh beli online , makanan pun boleh beli online , bahan-bahan mentah pun boleh beli online , macam-macam boleh beli online .  

Even , sekarang nak tukar duit pun boleh buat dengan online . Haaa~ sangat lah sesuai untuk orang macam aku nie and sesuai untuk orang-orang yang nak pergi travel nanti . =) 

Selalu before aku nak pergi tukar duit , aku akan guna satu apps nie untuk check live rate today . Nama apps nie XE exchange . Tapi apps nie hanya boleh check rate terkini saja . 


Tapi , dengan apps e-Forex . Korang bukan saja boleh check live rate tapi boleh tukar duit dengan book duit yang korang nak tukar tue melalui online dan collect duit tue di mana-mana branch Merchantrade Asia ( money changer ) pilihan anda . 

Senang kan ? =) 

Bila dah download apps nie , korang kena sign up . Sebab jika korang nak book currency memang kena sign up . 

If korang nak check today exchange rate saja tak payah sign up pun tak pe . =) 

Bila korang sign up,  segala details korang perlu isi untuk memudahkan transaksi dan pengambilan duit yang korang agree nak tukar tue . 


Dah complete sign up . Korang akan dapat email confirmation dari e-Forex dan korang kena validate account korang melalui email yang e-Forex send . 




Cara - cara nak guna nya :

1) If korang nak book currency just tekan tab " book currency "


Then korang akan ke page pemilihan currency .

 


Lepas dah pilih currency nak tukar , masuk kan jumlah ringgit yang korang nak tukar . Dalam page tue jugak dia akan bagitau equivalent amount yang korang akan dapat dalam currency yang korang pilih . 

Click book this now atau add to my cart . Dan korang akan ke page " booking cart " . Jika ada tambahan matawang yang korang nak buat just tekan tab "add more currencies". Jika korang nak edit/remove matawang yang korang dah book tue just tekan " edit/remove "



Jika korang confirm tak ada changes nak buat or add . Terus tekan tab " confirm ".Then , nanti korang di suruh log in account . Sebab tue awal - awal tadi dah advise sign up .  =) 


Bila dah log in , korang akan nampak balik screen " booking cart " tue . Click continue dan korang akan direct ke page " pick up points "



Sebab kan aku stay Shah Alam . Jadi, aku pilih Shah Alam as my pick up point . 

Lepas dah choose pick up point , click di nama branch tue . Nanti korang akan ke screen " order cart" . 

Lepas dah isi , date of collection , korang tekan continue nanti korang akan ke page kedua order cart.

Dalam page tue , korang kena isi details : 
- collected by 
- sources of fund 
- purpose of order 

Then tekan "review order" . Review order akan keluar summary booking details . Check semua betul ke tidak. If betul dah boleh proceed with the payment . 



Dah select bank , click confirm nanti korang akan direct ke screen bank yang korang pilih . Macam aku pilih Maybank 2U . Lepas dah bayar korang akan dapat confirmation email . 

Then , bila dah sampai tarikh nak collect , korang boleh collect di lokasi pick up point yang korang dah pilih awal - awal tadi . 

Bila dah confirm semua and dah dapat cofirmation by email . Korang nak keep track duit yang korang tukar tue and nak confirm semua successful. Korang just boleh click dekat menu , tab seperti gambar di bawah akan keluar . Click dekat transaction history . And korang boleh nampak enquiry transaction . 


E-Forex nie siap ada Rate Alert . Rate Alert nie macam korang boleh set rate higher or lower than current rate . Bila hit rate korang expected tue , apps nie akan alert korang . =)

Selain dari Rate Alert and Travel reminder . Korang boleh jugak check current rate . Just click " today exchange rate " tab dekat page home .  Nanti screen seperti di bawah , akan keluar . Dan korang dah boleh check rate untuk hari ini . =)

Even , korang nak add mana - mana currency dalam favourite list korang pun boleh . Ia memudahkan korang nak check time to time . =)




Ha, amacam ... Ok tak apps nie ? Senang kan? Tak payah kita susah payah nak beratur lama ke kan . =) . Sangat sesuai lah untuk orang yang macam aku nie . 

Apps nie aku baru je jumpa masa nak download apps pasal travel semalam . Terus godeh cara nak pakainya tapi tak sampai nak bayar sebab aku dah tukar duit Korean Won . Tue pun mintak tolong kawan aku . 

Jadi, kawan-kawan , readers dan semua . If korang nak travel and dah try apps nie . Cuba bagi feedback or share experience korang menggunakan nya . 

Tapi , dengan apps nie makesure korang book currency korang awal beberapa bulan before travel. If korang dah book and request nak collect awal , it's depends on availability stock duit tue . That's why advisable book beberapa bulan awal before korang nak travel . 

Berminat dengan apps nie boleh visit website e-Forex >> click here . Ataupun boleh download di Google Play dan Apps Store .

Moga-moga entry aku nie bantu sikit kepada sesiapa yang nak travel and jenis sama macam aku . Jenis suka tukar duit last minit . Huehuehue...

Ok lah , itu saja untuk entry kali nie . Selamat mencuba . 

Sampai ketemu lagi .

Love ,
     NIA  (^_^)


4 comments:

  1. bru tau ni..tq share..nsbla sbb yui jrg travel luar.. hihii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi yui , kannn menarik cara e-forex nie ... Hihihi... Tapi nnt if one day , yui travel ke luar boleh pakai khidmat e-forex nie ... Terima kasih drop by blog nadia :)

      Delete
  2. Memang nak tunggu dia email kat kita untuk confirmation tu lama ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari tue saya buat tak ada lama sangat . Lepas dapat email around 10 minit macam dapat call dia tanya confirm ke nak duit yang kita nak tukar tue . Tapi saya tak proceed further sebab saya nak try saja this apps .Bila saya dapat call macam tue , means this e-Forex is good sebab service cepat je update customer .

      awak ada apa-apa problem ke masa nak guna e-Forex nie ? =)

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .