PULAU REDANG , MALAYSIA BRING IT ON !!! - ITINERARY AND BUDGET

Friday, April 28, 2017


Aha~ this coming Monday (1/5/2017) , we will be celebrating Labor Day.  Maksudnya, kita akan dapat cuti selama tiga hari . Woohoo!!! 

If korang ada follow dan baca entri tahun lepas aku. Aku ada share cerita tentang kitaorang - the #gengmakan ( mungkin ramai yang dah tahu salah sorang kawan aku dalam gengmakan adalah kawan blogger kita Siqah ) . Tahun lepas kitaorang plan bercuti di Pulau Perhentian. Disebabkan kitaorang rindukan laut. Jadi, tahun nie kitaorang plan ke Pulau Redang pulak. 

Asalnya , kitaorang nak pergi bercuti di Pulau Mabul,Sabah. Tapi, tiket flight ke Sabah masa kitaorang usha mahai oiiii !!! Mungkin kitaorang lambat sangat kot buat decision. Jadinya, ke Pulau Redang lah kitaorang. Yeay!!!

Entri nie aku tak nak bebel panjang sangat pun. Cuma nak kongsi tentang tempat penginapan kitaorang , itinerary dan juga full budget kitaorang. The details of each items lepas balik dari sana lah baru aku boleh kongsi pengalaman ye.

WHERE TO STAY IN PULAU REDANG?
Search punya search . Akhirnya , kitaorang decide nak pilih penginapan di REDANG MUTIARA BEACH RESORT .

Semua persiapan dan booking diuruskan oleh Hanis ( teman aku masa trip Korea 2016 ). 

Kitaorang malas nak pening kepala , jadinya kitaorang ambil semua pakej under Redang Mutiara jugak.

Jadi , gambar di bawah adalah total budget penginapan dan pakej kitaorang selama 3 hari 2 malam.
Kitaorang keluarkan additional RM100 sorang budget untuk tol , minyak dan jugak makan ( if kitaorang nak makan tempat lain selain di Redang Mutiara ) .

Total penginapan dan pakej = RM 1749 ( dah include GST )
Total penginapan dan pakej / pax = RM 349.80 /pax
Minyak , tol dan additional food = RM100/pax

Jadi total kitaorang keluarkan duit adalah = RM 449.80 = ~RM500

Aku tak tahu lah mahal ke idok. Sebab nie first time kitaorang nak ke Pulau Redang.




FULL ITINERARY REDANG MUTIARA BEACH RESORT
Jom tengok , apa pulak full itinerary yang dah disediakan oleh pihak Redang Mutiara .


Nak compare itinerary antara Pulau Redang dan Pulau Perhentian . Nampak gaya nya macam Pulau Redang punya itinerary more relaxing and free and easy. If Pulau Perhentian kitaorang siap ada hiking semua. Tapi, nak tahu the real thing kita tunggu lah pada hari kejadian nya ye iaitu hari Sabtu nie. 

Tak sabar rasanya nak terjun dan mandi manda di laut.

Hoepfully this short entry provide a little bit information about Pulau Redang.

See you in my next details entry about our trip .

Stay tune.

Pulau Redang, here we comeeeee!!!

Happy Holiday everyone. Drive safely!!!



20 comments:

  1. nice entry. boleh jadi rujukan untuk sesape yang nak ke pulau redang.. saya selalu ke pulau redang, and dalam banyak2 hotel kat pulau redang, saya paling suka Laguna Redang Resort.. Dia punya service tip-top & staff dia sangat friendly..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ada jugak baca pasal Laguna Redang resort tue . Kawan office pun pernah stay sana dia pun review servis dorang tip top . =)

      Delete
  2. Tapi kalau camping kat pulau redang ni best jugak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn... sebab lautnya Masyaallah cantik sgt

      Delete
  3. Enjoy your short trip nadia! Syoknya dapat bercuti dekat pulau redang lagi tu.
    Tak pernah pergi lagi tapi bila tengok gambar dia punya pantai memang bersih an cantik kan. Syed hari selasa dah kena lapor diri masuk kerja huwaaa rasa tak bersedia lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks syed . =)
      Aah serious cantik sgt laut Pulau Redang niez nanti Nadia up entri ye psl trip nie or boleh jugak baca di blog Siqah if dia dah up entri Redang nie jugak =)

      Nway , good luck for your work . =)

      Delete
  4. wohoooo tak sabar nak baca posts koranggg :D

    safe trip guys!

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  5. One of the best pulau belongs to mlsia i hv been.
    Ikan dalam laut kita boleh tau yg mna jantan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tue mmg the best pulau . Cantik sgt lautnya.

      Delete
  6. cantik gambar atas tu. mesti guna kamera mahal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks . Snap guna Iphone je . Nadia tak ada camera mahal . Hihi . Snap gmbr nie cuma setting angle masa nak snap then Nadia gelapkan skit part bayang supaya nampak ada tone . =)

      Nway , thanks dear for the compliment . =)

      Delete
  7. Awal Nadia dah post pasal ni rupanya. Hihi.

    Siqah tak mintak pun confirmation letter daripada Hanis. Ambil yang pakej biasa je. Hii. Lebih kurang lah tue 😉

    Rindu dah kat Pulau Redang! Rasa nak pergi lagi tahun depan tapi duduk kat resort lain pulak. Sekarang, kena hilangkan sunburn dulu 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hanis ada share dlm group Whatsapp chika .
      Package pun boleh je atleast ada info .

      Kan !!!! Memang rindu sgt sgt dkt Redang . Nadia teringin stay dkt Wisana tue . Sbb cantik .

      Delete
    2. Eh lupa pulak . Betul tue kena hilangkan sunburn nie dlu .

      Delete
  8. In the list tapi tak tau la bila dapat pergi. Huhuhu
    Serius pantai cantik. Ke korang yang memang pandai cari angle yang menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi view laut yg mmg cantik . Snap lah angle mcm mana pun tetap cantik dear . <3

      Delete
  9. Insyaallah . Satu hari nnt mesti awak dpt pergi punya . Tunggu anak-anak besar skit . Budak-budak mesti suka mandi laut . =)

    ReplyDelete
  10. Murah la tu sbb all in for 3days 2night... ke ada lg yg murah 😬 Dulu suka jgk pegi pulau ni pastu sonorkeling skrg ni mcm malas sikit sbb nanti sunburn 🙈

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadia pun tak sure murah ke tak. Hahah kebab first time jugak pergi and pergi time peak hour public holiday.

      betul tue JM, sekarang kena fikir macam mana nak hilangkan sunburn ni .. hihihi =)

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .