Gengmakan ke Pulau Perhentian : Part 1 - Accomodation , Package and Budgeting

Saturday, May 14, 2016
Hi semua . =)

If korang ada baca my previous entry >>>> Lautan . 
Aku ada bagitahu cuti Labor Day hari tue , aku dan kawan - kawan  #gengmakan ku akan ke Pulau Perhentian . Nie kira baru sempat nak cerita pasal trip kitaorang . =)

Insyaallah , entry Pulau Perhentian  akan aku update dalam empat part . 
Part 1 : Accomodation , Package dan Budget 
Part 2 dan Part 3 : Details itinerary 
Part 4 : Details itinerary dan ending 

Kitaorang namakan group kitaorg #gengmakan . Sebab kitaorang suka makan . hahaha --- kitaorang terdiri daripada : aku , Hanis ( yang pergi korea 2016 dengan aku ) , Syira , Tasha , Mira , Yun dan Siqah ( blog Siqah  >>   http://siqahiqa.blogspot.my/ ) . Tapi yang dapat pergi hanya lah kami berlima . Yun dan Mira tak dapat join . 

Tahun lepas , trip pertama bersama kami berlima dah pergi ke Korea . Tahun nie , kitaorang pilih nak bercuti dalam negara saja atas sebab - sebab tertentu . 

 

Accomodation dan Package
Kitaorang stay dan ambil package under Senja Bay Resort >>>> untuk lebih lanjut klik disini .

Sebelum decide pasal accomodation dan package . Kitaorang banyak buat survey , baca reviews dan tanya pendapat kawan - kawan yang dah pernah pergi . 

Mulanya nak pilih stay di Ombak Sunset dan Sharila . Tapi semua fully book . Sebab kitaorang pilih waktu peak season ( public holiday ) jadi memang harga package mahal dari waktu normal . No choice sebab kitaorang boleh pergi holiday sesama bila public holiday saja . Jadi, mahal pun mahal lah . Hihihi . 

 

 

Semua reservations part dikendalikan oleh Syira . Survey aku dan syira . Part discussion selalu dibuat bersama-sama . Rasa macam susah sangat nak buat decision nak ambil hotel dan package mana . Rasa nya decision nak pergi trip Korea 2015 kitaorang lagi senang . Hahahaha. Kelakar rasanya . 

Syira yang email dan discuss dengan pihak Senja Bay Resort . 

 

Nampak tak date email sent pada 31/1/2016 . Masa nie pun banyak hotel dah fully book . 

Gambar di bawah adalah package pihak Senja Bay Resort offered : 

 

2 trips snorkeling maksudnya : 
- before lunch : fish point , shark point and turtle point 
- after lunch : light house and romantic beach ( sini boleh tengok nemo fish ) 

Trip ke windmill tak termasuk dalam package . Kitaorang discuss dengan pihak Senja Bay berasingan nak ke Windmill . Tapi nak ke sana tak perlu bayaran apa-apa . Akan di share in details in Part 2 . =)

Gambar bawah ada lah total cost untuk package kitaorang ambil . 
Total RM 2379.70 bahagi 5 orang = RM 475.94

Tapi kitaorang genap kan je sorang RM 500 + RM 100 ( deposit ) = total RM 600

Duit kena bayar Marine Park = RM 5 ( nie memang kena bayar before naik boat ) 

Details budgeting akan di share di akhir entry nanti . =)

 


 

Lepas dah bayar deposit , confirmation email akan diberi seperti gambar di bawah sekali dengan boat transfer tiket/ voucher .

Seperti tertera gambar di bawah , RM 5 kena bayar untuk Marine Park Conservation Fee ( untuk penjagaan kecantikan Pulau ) . 

 

Nie adalah counter untuk bayar Marine Park Conservation Fee di Jetty Kuala Besut 
 

Ada tertera harga yang perlu dibayar . If tak bayar , memang guard tak bagi masuk ke area menunggu boat.
 

Bawah nie adalah boat transfer tiket / voucher yang diberi sekali bersama email confirmation dalam gambar di atas tadi . 

 

Boat transfer kami dikendalikan oleh Seven Seas Holidays . Dalam voucher/tiket boat pun ada tertera nama Seven Seas Holidays . 

Gambar bawah nie adalah pejabat Seven Seas  di Kuala Besut . Sebelum berangkat ke boat , kami disuruh tunggu di sini sementara kawan ku Syira parking kereta . Semasa kami sampai memang ramai orang . 
 

Semua decision dan confirmation akhir dibuat pada 7/2/2016. Awal kan kitaorang book . Tapi tak adalah awal sangat pun , sebab banyak dah full . Kami adalah guest yang terakhir di Senja Bay Resort yang booking . Alhamdulillah . Rezeki kami . Hihihi . 

Selepas perjalanan kami dalam 45 minit naik boat . Sampailah ke Pulau Perhentian yang cantik . Speechless kami tengok laut nya Subhanallah cantik sangat .

Meh aku share sikit gambar - gambar di Senja Bay dan bilik kami , serta view dari bilik kami . Subhanallah . Cantik sangat . 

 

Lobby dan cafe Senja Bay
 

View dari cafe Senja Bay .
 

Cafe Senja Bay .
 

Meh tengok bilik - bilik kami . If nak view cantik boleh la pilih no bilik kami serious cantik view nya . Walaupun bilik kami agak di hujung atas tapi puas hati !!! =) 

 

Bilik bertiga 
 

Bilik berdua 
 

Balcony bilik 
 

Nie view dari bilik kami . Subhanallah cantik !!!! Speechless . Agak lama kami semua diri di balcony menikmati view . Hilang penat bila dapat lihat view cantik macam nie .
 

Syira dan Siqah menikmati view . 
 

 

Budgeting
Sekarang aku share pulak details budget yang kitaorang spent masa travel ke Pulau Perhentian . 

Budgeting nie pun dikira dan di handle oleh Syira . Bagus kawan aku sorang nie . =) hihihi . 

 

 

 

Dalam budget ada Pak Mat Teh Tarik madu . Tempat tue kitaorang singgah lepas balik dari Pulau Perhentian. Teh tarik madu tue lokasinya di Kelantan . Nanti akan share details dalam Part 2 atau 3 . Ok . =) 

Itu sahaja entry Pulau Perhentian Part 1 . Nanti aku cerita atau share details kami di sana dalam Part 2 , Part 3 dan Part 4 serta gambar - gambar kami . 

Hopefully , entry aku nie memberi info kepada kawan-kawan , viewers , readers , families yang nak plan bercuti di Pulau Perhentian . 

Till then .

Thank you for reading . 

Love , 
      NIA


p/s : Photo semua diambil oleh kami berlima . Dan milik kami berlima . Gambar semua share sama - sama sebab banyak gambar diambil oleh kamera handphone masing-masing dan share bersama kemudian nya . =) 

14 comments:

  1. ni percutian org kaya hihih...boleh stay kat Senja Resort tu..sis JM ok mampu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak JM ... Kaya ke,sebenarnya kitaorang semua first time tue stay sini ... Hihihi

      Delete
  2. Menikmati sangat pemandangan sebab sungguh cantik sekali. Rasa nak on je kalau orang ajak ke perhentian :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnn-~ rindulah laut =) ... If ada org ajak lagi , if nadia pun ada org ajak lagi... Nak on jugak

      Delete
  3. Waaa! akak yang dekat ni pon blom penah pegi. Hari tu ade plan nk pegi dengan ofismate before kawen. Sampai ank dah ade blom nyempat lagi nk pegi. Tapi nk try re-plan lagi sebab kena jugak pijak kaki kat sana! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak pggl akak ke Mek ye? Sbb entry sebelum nie pggl Mek ... Hihihi ... Mek org Ganu rupanya ... Bestlah , tggl terengganu . Mesti kena pergi jugak Mek . Lawa sgt laut perhentian . Kitaorang pun 1st time pergi dah rasa nak dtg lagi dan lagi =)

      Delete
  4. Cantik pemandangan kat sana.. org kata pulau perhentian nie macam krabi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke ? Ada kawan saya ckp Perhentian lagi lawa ... Saya pun tak boleh nak compare sbb tak pernah gie Krabi lagi ... Hihihi ... Perhentian pun nie first time sebenarnya =)

      Delete
  5. wa menarik ;) thanks share tau. kot-kotlah PG pun nak bercuti ke apa ke kan. bolehlah buat rujukan entry awak ni nanti. tq awak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama PG ... If ada yg terkurang ke boleh jugak rujuk blog kawan saya siqah =) ... Tq PG singgah . Singgah lah selalu . Hihi =D

      Delete
  6. Lagi entry perhentian.. td da terjah blog siqah. Ish.. macam wajib pergi je Pulau Perhentian ni..! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe ... Aah kitaorang pergi sama2 perhentian , tue entry perhentian skali ... Kena pergi Aina . Sangat lawa lautnya ... Kitaorang di sana selama tiga hari tak henti2 perkataan cantik cantik cantik laut hihi ... Tq singgah Aina =)

      Delete
  7. Akak belum pernah sampai lagi perhentian. Tapi suka bangat tengok view yg cantik2 kat sana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak FM , insyaallah ... Nanti kena put in a list ke perhentian ... Aah view sana memang sangat cantik lautnya dan langitnya . =D

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .