Ada Apa Dengan Cinta 2

Hi semua ,

Siapa je yang tak tahu pasal filem Ada Apa Dengan Cinta ? ( AADC ) ... Semua orang tahu punya pasal AADC . AADC adalah filem Indonesia yang famous masa tahun 2002 . 

 

AADC is my favourite Indonesia movie ever !!!  Everything in AADC movie aku suka . Dari jalan ceritanya yang ada unsur bestfriends, friendships , family and love . Pelakon-pelakon nya . Lagu - lagu nya ( Melly Goselaw kotttt !!!! ) . Puisi nya . Semua lah .

Sebabkan fanatik sangat dengan AADC , sampai step dorang berlima menari  lagu " Dimana Malu Mu - Melly Goselaw " tue pun aku hafal . Scene tue paling aku suka . Dan ada several scene , sampai skrip pun hafal . Hihihi . Sapa sama dengan aku ? High 5 sikit !! 

 

Korang masih ingat lagi tak scene akhir dalam AADC ? If tak ingat korang bukan kategori fanatik lah ... Hahaha... Ok kidding . Masa scene akhir dalam AADC semua orang mesti mengharapkan sambungan dari situ.

After 14 years, tak sangka dorang terbitkan Ada Apa Dengan Cinta ? 2 . OMG!!!! 

Tapi, since last year dah tahu AADC akan keluar tahun 2016. Kan sebab if kita pergi website GSC akan ada listing coming soon movie kan . 

Jadi, AADC 2 nie adalah movie yang aku tertunggu - tunggu nak tengok tahun 2016 . A MUST WATCH MOVIE !!! Hihihi... 

Tak nak bebel panjang - panjang . Sapa yang belum tengok better pergi tengok sebab kita semua tertunggu - tunggu ending cerita Cinta dan Rangga . 

Entry nie , aku tak nak lah jadi spoiler sangat . Aku just review sikit je dari pendapat aku tentang AADC 2. Selebihnya , korang kena tengok sendiri lah ye . 

 


SYPNOSIS

Cerita bermula dari Cinta nak attend an art event di Yogjakarta . Jadi, Cinta dan teman-teman nya plan ke Yogjakarta untuk berlibur sekali . Pada masa yang sama , Rangga kebetulan balik ke Indonesia nak cari ibunya yang tinggal di Yogjakarta sekaligus nak bertemu Cinta ( tinggal di Jakarta )  . Semua cerita bermula masa di Yogjakarta . Bagaimana Rangga bertemu Cinta . Pengakuan Rangga . Perasaan marah Cinta terhadap Rangga . Percintaan tiga segi antara Rangga , Cinta dan Trian . Siapa Trian? Persahabatan yang tetap utuh di antara Cinta, Milly , Karmen dan Maura . Tetapi , bagaimana kah kisah akhir Cinta dan Rangga ? Haaaa~ korang kena tengok lah. Tak best lah aku bagi spoiler . Hihihi . 


REVIEW
Bagi aku , keseluruhan jalan cerita memang agak cliche sikit . Tetapi simple storyline tak dragging . Tak kisah lah cliche ke kan , aku tetap suka. Sebab macam aku cakap tadi , memang aku tertunggu-tunggu ending cerita Rangga dan Cinta. 

Aku sangat suka tengok persahabatan antara Cinta , Karmen , Maura dan Milly. Bukan senang nak ada tali persahabatan macam dorang tue . Serious . =) 

 

 

Puisi dalam movie tue semua best !!!! Nak type semua tapi serious tak sempat . Memang macam kena tengok banyak kali je baru sempat nak type all the puisi . Ada unsur komedi yang comel between Cinta dan Rangga . 

 

 

 

Dan memang ada scene yang bagi aku sangat romantik dan comel walaupun it's just a simple thing yang Rangga buat untuk Cinta . Maybe sebab aku suka kan nature , sunset , sunrise . 

* tempat sunrise yang Rangga bawak Cinta tengok nampak Borobudur  - Nama tempat Punthuk Setumbu Bukit *
 

Lokasi - lokasi penggambaran pun menarik . Walaupun aku pernah pergi Yogyakarta. Dah sampai dah Candi Borobudur , tapi ada je tempat-tempat lain dalam AADC 2 yang aku tak pergi lagi . Macam menarik jugak if visit Yogjakarta lagi sekali . Hahaha. Nampak tak penangan AADC . Hihihi

Lagu - lagu by Melly Goselaw pernah ke tak best? Semua lagu dalam AADC 2 best sebab kena dengan every scene . Tapi, aku lagi suka dengan lagu - lagu dari AADC 1 . Maybe jika dah dengar banyak kali lagu-lagu AADC 2 ( walaupun aku dah beli beberapa lagu dari iTunes ) , mungkin ada yang jadi favourite aku macam lagu - lagu dalam AADC 1. 

Over all , worth to watch this movie bagi sesiapa yang memang nonton or ikut Ada Apa Dengan Cinta . 

Sesiapa yang tak nonton or ikut AADC , better tengok dulu yang no 1 . Baru faham sikit overall story in AADC 2 . =)

Oklah. Itu saja review aku tentang AADC 2 . A simple review , sebab tak nak jadi spoiler . Hihihi. Sapa yang belum tengok lagi cepat - cepat ke cinema berdekatan korang and pergi tengok ye . Dah tengok boleh share pendapat korang pulak . =) 

Sampai disini saja entry kali nie . Ok lah , aku nak cari puisi - puisi dalam AADC 2 . 

Dan , Meh aku belanja dua lagu best , dari AADC 2 . Satu lagu baru - " Ratusan Purnama " . Liriknya best . Lagi satu , lagu dari AADC 1 " Suara Hari Seorang Kekasih " yang telah diubahsuai. Enjoy . =)








Oh , btw . Dorang semua sekarang makin cantik . Aku paling suka Dian . Serious bagi aku dia cantik . Cuba korang follow Instagram Dian if tak percaya apa aku cakap . Hihihi.

Till then . 

Love , 
        NIA 

*all photo sources - Mr Google 

16 comments

  1. Meletop AADC ni satu masa dlu. Huhu masa tu zaman sekolah lg!
    Tak sangka ada AADC2 pulak..Btw, Dian memang cantik =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn you... Epik kot movie nie... Memang sapa yang minat tertunggu2 lah... Yeay!!! U agree dgn I jugak... Dian mmg sangat sangat cantik . =)

      Delete
  2. yang 1st akak tengok juga, yg kedua ni belum tgk, taktahu lah dapat tengok tak sebab mana mungkin en.suami akak nak pergi tengok cerita ini..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... kan akak , suami2 nie kan kurang suka nak lyn movie genre gini ... Suami nia pun paksa rela teman nia gie ... Kikiki...

      Delete
  3. Tak tengok lagi AADC! =D Tunggu Astro First la..Hiks!

    ReplyDelete
  4. huhu...maybe nak donlod je nnt..

    ReplyDelete
  5. dah tengok dah tengok! hihi. bolehlah filem ni. takdelah wow faktor sangat. bab percintaan Rangga dan Cinta ada juga yang comel2, persahabatan dorang paling win. siqah pun terasa nak pergi tempat yang tengok sunrise tu. hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow faktor tue tak ada ... Cliche je jalan ceritanya ... Tapi sebab dah tertggu-tggu ... Tue sebabnya tgk gak kan kita nie =) .... kannn~ cantik kan view sunrise tue =)

      Delete
  6. rasa mcm nak try tengok tapi kena start dari AADC yg first dulu sbb sy tak pernah tengok XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi ... Rasa kena tengok dari first baru faham sikit jadi apa dengan mereka berdua sebenarnya =)

      Delete
  7. ramai yg sebut Rangga! Rangga!..inilah dianya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah JM ... Nie la Rangga nya ... Hihihi

      Delete
  8. Film location tmpat diorang tengok sunset tu bukanlah candi borobudur lah kak... tapi candi ratu boko...
    Candi tu cantik sangat... kat atas bukit, namun dah tinggal puing2 pintu gerbang je... u must visit jogja again sist...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ye ke ... Jadi view nya bukan Candi borobudur ? Tq for the info dear ... Insyaallah one day I will visit Yogja again . =)

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .