Selamat Hari Ibu

Sunday, May 8, 2016

Hi semua , =) 

Selamat Hari Ibu adalah antara sambutan yang disambut oleh semua orang seluruh dunia selain dari Selamat Hari Bapa , New Year , etc .

Tapi , kita sebagai orang Islam , setiap hari adalah Hari Ibu . =) . 

 

Bukan aku nak kata salah if kita sebagai orang Islam sambut Hari Ibu nie . Just benda nie ikut pada individu tue sendiri . =) . No issue here , ok . Yang penting kita kena selalu sayang dan hormat ibu kita . Kita kena appreciate apa yang ibu kita dah sacrifice untuk kita dari sejak kita dalam perut ibu kita sehingga lah akhir hayat nya . =)

Sempena topik hari ibu nie . Aku nak share satu resepi dari adik ipar aku . 

Makanan nie adalah makanan yang aku , ibu aku , adik - adik aku , adik ipar aku suka . Pencicah nie boleh dimakan dengan apa saja sebagai penambah perasa . 

Sebab kan , aku dan keluarga aku memang suka sangat makanan pedas . If makanan tak pedas , rasa macam makanan tue tak ada ummpphh . Hihihi.

Pencicah nie dibuat dan simpan dalam peti sejuk . Bila nak dah sedia ada . 

Bahan - bahan nya :
- cili padi 
- bawang putih 
- gula 
- garam
- kicap masin
- kicap manis

Cara - caranya :
- Rebus cili padi dan bawang putih 
 

- Lepas rebus .  Kisar / blend bawang putih dan cili padi , gula , garam , kicap masin dan kicap manis sekali . 

 

- Lepas dah dikisar , siap . Yeay!!! If ada yang tak cukup rasa , boleh lah tambah gula or garam ikut sesedap rasa korang . 
 

Pencicah nie boleh dimakan dengan tauhu goreng , mangga , jambu batu or jambu air , nasi kosong , mee hoon kosong dan macam - macam lagi lah . 

Kepada sesiapa yang suka kan pedas . Boleh lah cuba resepi nie . Hihihi.

Selamat mencuba . =) 

Love , 
      NIA

6 comments:

  1. Selamat hari ibu dear. boleh makan dengan tauhu goreng ye, nak cuba lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari ibu jugak ... =) .... Boleh la cuba dan makan dengan tauhu... Nnt bila dah try buat, bleh bg review ok ke tak? Hihihi... selamat mencuba

      Delete
  2. kecur dah air liur akak menengoknya mesti sedap tu, kalau rajin boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  3. selamat hari ibu dear =)
    sedap nya cecah klu tauhu goreng! hehe

    ReplyDelete
  4. laa..mudah je nak buat nye..boleh lah try

    ReplyDelete

Thank you for reading and comments . (^_^) .