Lorong Cinta

Friday, April 29, 2016

Penang ... Penang ... Penang ....

Bila dengar nama negeri Pulau Pinang / Penang . Mesti kita semua terbayangkan " food festive" in Penang . Penang is food heaven . Hihihi . 

Arwah ayah aku asal Penang . Jadi, rumah nenek aku di Penang lah. Adik - beradik arwah ayah aku semua menetap di Penang kecuali kakak sulung arwah ayah dan arwah ayah saja tinggal di KL .

Lepas aku kahwin , aku ajak suami ku bercuti di Penang sekaligus perkenalkan family sebelah arwah ayah kepada suami ku . =) 

Rumah nenek ku terletak di Sg Dua . Dekat je dengan USM Penang . Tapi nak ke Georgetown agak jauh. 

Jadi, aku saja je ajak suami ku stay di salah satu boutique hotel di Lorong Cinta , Georgetown . Hihihi. 

Actually nama hotel tue " 23 Love Lane Hotel " . Kenapa nama nya Love Lane ? Sebab memang ia terletak di jalan " Love Lane " . 

Boutique hotel selalu nya harga satu malam agak mahal . Sebab setiap satu bilik ada design yang tersendiri . Dan ia adalah bangunan lama yang diperbaharui untuk menjaga keaslian bangunan tue .

 

Ayat senang a preserve building to maintain Penang Heritage . 

Hotel nie terpilih sebagai " Best Boutique Hotel : Excellence Award  2014 and 2015 ". Ia juga terpilih sebagai " Trip Advisor : Travellers Choice Award 2013, 2014 , 2015 " . Menarik kan . 

Hotel nie dua tingkat dan ada 6 jenis bilik : 
- The Anglo Indian Bungalow 
- Straits Eclectic Building
- 1920' Jack Roof Annex 
- Indian Shop House
- Muntri Suite
- Stewart Suite 

Bila masuk je hotel nie , terasa macam balik kampung sendiri . Feels like home . =) 

 

Ada garden di main entrance . Dan garden di tengah - tengah kawasan rumah . 

 

 
 Nie garden area tengah 

 

 

Deco area lobby pun cantik . Macam rumah sendiri bila stay sini. 

 

 

 

Aku dan suami book bilik " Straits Eclectic Building ". 

Aku suka bilik nie sebab , pintu kedua nya buka terus ke garden . Cantik !!!! Dan , as usual bila check in akan disediakan dengan welcome drink . =) 

 

 

 

 

Door to the garden 

 

Keluar dari pintu mcm gambar di atas , terus boleh tembus pathway nie . Pathway nie boleh ke area lobby terus . Menarik kan. Aku suka sebab memang macam feels like home . 

Rasa banyak kali dah aku mention " feels like home " . 

 

Aku dan suami stay sini dua malam . Hotel nie pun best location nya sebab dekat dengan banyak cafe yang menarik . Semua walking distance . 

If korang ingin pergi visit " Penang Street Art " pun boleh consider stay hotel nie . Ada certain painting dekat dengan area hotel . So boleh jalan kaki . =) 

Nie salah satu cafe yang kitaorang singgah untuk breakfast . Menarik concept cafe nie . =)

 

Hari kedua , sebelum check out . Kitaorang round satu kawasan hotel keseluruhannya . 

Nie pathway ke bilik yang terletak di area belakang . 

 

Nie ada beberapa bilik dengan deco dan concept yang berlainan . 

 

 

 

 

Now kita explore tingkat atas pulak . Atas ada dua bilik je . Tapi style macam suite . Serious besar . Jom tengok gambar aku sempat ambil . 

Nie pintu masuk ke bilik yang besar tue . 

 

Nie living hall nya 
 

 

 
Nie bilik tido nya 


Dari pintu bilik nie boleh nampak pintu bilik depan 
 
Nie saja ja posing poyo depan tangga pintu bilik depan =p 

 

Menarik kan hotel nie . Sebelum kitaorang gerak balik KL . Kitaorang snap beberapa gambar beraksi di sekeliling kawasan hotel nie . =) 

 

Suami aku mcm buat gimnastik pulak =p

 

 


If korang rasa menarik dan nak stay di hotel nie boleh book di Agoda atau Booking.com 

If direct book di website dorang pun boleh . Just layari

Oh, harga bilik hotel lovelane nie , price range nya start from RM 430 hingga RM 1400++ depend pada jenis bilik yag korang pilih . 

If korang pernah stay sini before , share la experience . Best ke tak? Sama tak macam aku rasa " feels like home " . Hihihi

Have a nice day and thank you for reading. 
(^_^)

Love ,
      NIA

8 comments:

  1. cantinya hotel tu, memang menarik, akak tak pernah duduk lagi kat situ

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Sangat cantik awak , nnt dtg penang try la stay sini =)

      Delete
  3. Betulla babe, memang feels like home giteeeewwww!

    Cantek decoration die, kalau 1 malam tidow sini memang xpuas rase..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah I pun minat decoration nya . Semua cantik . =) , nnt dtg penang try la stay sini . Tapi location nya memang di lorong yang kecil . =)

      Delete
  4. Lawanyaaaa hotelnyaaaaa. Memang 'feels like home'. Bilalah boleh pergi Penang? Bertahun nak pujuk aliff. Hihi.

    Best!! Suka gambar korang berdua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan yank!!!! Mmg feels like home ... Kena jugak pujuk Aliff pergi Penang atleast sekali ... Hihihi... Thanks . Tapi kami memang susah nak ambil gambar bersama sebab hafifi tak suka bergmbr . jadi nadia happy bila sekali sekala ada gmbr bersama .

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .