Gengmakan ke Pulau Perhentian : Part 2 - Way to Windmill

Thursday, May 19, 2016


Ok , untuk entry nie aku nak share sambungan dari trip #GengmakankePerhentian : Part 1 >>>> nak baca boleh click disini . 

Dalam part 1 , aku dah share pasal plan kitaorang ke Pulau Perhentian , accomodation , package dan budgeting . 

Part 2 nie , meh aku share apa kami buat sebaik saja kami jejak kaki di Pulau Perhentian . 

Semestinya , mulut kami tak henti - henti cakap " Ya Allah cantiknya " . " Subhanallah , cantik nya !!!! Cantik !!!! Cantik !!! " . Sepanjang tiga hari tak terkira berapa banyak kali perkataan cantik keluar dari mulut kami . Hihihi . 

Trip Perhentian nie , adalah pertama kali buat kami semua . Sebelum nie kitaorang berlima belum pernah ke Pulau Perhentian . =) 

Dibawah nie itinerary kami untuk hari pertama :
 

Ha~ awalkan kitaorang gerak dari KL ? Sebabnya kami tak nak perjalanan kami kelam kabut . Dan kitaorang ingat , labor day jalan akan sesak . Tapi alhamdulillah tak sesak . Alhamdulillah dapat naik bot pukul 11:30am . 

Details pasal boat transfer company , aku ada share dalam entry part 1 >>>> click disini 

Gambar bawah nie , office company boat transfer tue .
 

Sampai saja di Pulau Perhentian . Speechless tengok kecantikan lautnya . Perkataan cantik je keluar . 

 

 

Air lautnya sejernih - jernih nya . Cantik sungguh .!!! 

 

Dalam entry Part 1 , aku ada share yang kami stay di Senja Bay . Details Senja Bay boleh baca dalam Part 1 . =D  

View cantik sangat dari Senja Bay 
 

Gambar bawah view dari bilik kami . =D
 

Lepas check in , rest kejap dan solat . Time for lunch .
Maaf tak sempat ambil gambar makanan . Sebab view laut lagi menarik perhatian mata . Dari cafe pun boleh nampak view yang cantik sangat .

 

Lepas lunch , tengok laut tue memanggil kami . Aku ada rules , lepas makan tak boleh mandi sebab nanti perut buncit . Tapiiiii~ di Perhentian tak pedulikan rules tue . Hahaha.... Cantik kot laut . Tak sabar nak terjun . Jadi kami mandi manda lah sekejap before hiking ke Windmill .

Gambar kami terapung nie di ambil oleh Tasha . 
 

Gambar kami . ( ^ _ ^ ) 
 

Masa time makan tadi , kawan aku Syira si Project Manager for trip nie . Hihihi . Tanya pasal nak naik ke Windmill dengan pihak Senja Bay. 

Kawan - kawan kami yang dah ke Pulau Perhentian suggest a must untuk naik ke atas sana . Sebab dorang kata view memang superb cantik sangat. 

Dalam entry Part 1 , aku ada mention yang nak naik ke Windmill tak termasuk dalam package yang di bayar . Aku tak sure hotel or resort lain macam mana . Tapi untuk Senja Bay masa Syira tanya , tak perlu kami bayar apa - apa . Cuma time nak naik masa tue pihak Senja bagitahu adalah pukul 3:30pm sebab ada group lain nak ke atas jugak . Tak ada guide pun tak apa . Boleh naik sendiri sebab dah ada route nya . Tapi kitaorang nak ikut jugak group tue sebab kami berlima dan first time . 

Masa nak naik ke atas dari Senja Bay mengambil masa dalam 40 minit . 

Jalannya dari Senja Bay menuju ke arah Ombak Resort.Lalu lorong jalan dalam Ombak Resort tue . 

* photo sources : Google * sebab lupa nak snap , haha
 

Ikut je jalan bersimen dalam Ombak Resort nanti korang akan jumpa Padi Dive Centre dalam Ombak Resort tue sebelah kanan .

*photo sources : Google lagi - gambar Ombak lupa nak snap ... Hihihi 
 

Then , jalan straight je sampai tembus belakang resort tue . Akan jumpa Ewan's Restaurant . 

If dah jumpa Ewan's Restaurant sebelah kanan korang. Betul lah tue . Jalan nak ke Windmill tue dah proper dah seperti gambar bawah nie . Tapi nie baru permulaan route ye . 

 

 

Ikut je route bersimen nie . Tapi korang akan jumpa Long Beach dulu before hiking nak  ke Windmill . 

Bila dah nampak seperti gambar di bawah , maksudnya korang nak sampai Long Beach dah . 

 
Muka mereka happy dah nak sampai Long Beach . 
 

Bawah adalah gambar - gambar di sekitar Long Beach. Pasir Long Beach lembuttttt~ tapi ramai orang sangat di Long Beach .

 

Tapi lautnya tetap cantik . Cuma ramai orang lah .

 

Aku , hihihi ...
 

Dan , mereka .... 
 

 

 

Korang jalan sepanjang pesisiran pantai Long Beach tue . Straight saja sampai jumpa kedai seperti gambar di bawah .

 

Lalu jalan antara kedai nie dan kawasan perkhemahan sebelah kiri seperti gambar di bawah . Dan korang akan nampak sign board tulis " Windmill : follow the electrical line " . Jumpa nie maksudnya betul lah tue . 

 
Bawah adalah gambar - gambar route ke Windmill .

 

 

 

Dorang posing jap . Hihihi 
 



 

Route nya tak susah tapi perlukan fitness jugak lah. Aku yang dah lama tak jogging penat jugak la rasanya.

Selepas 40 minit , akan terjumpa lah windmill . 

 

 

Tapi bukan windwill nie saja kita nak tengok . View yang ditunggu - tunggu nak tengok selepas ini . Hihihi

Windmill nie di kelilingi pagar . Jadi kena pusing mengelilingi pagar sampai jumpa satu pondok. Di pondok nie lah akan nampak view Masyaallah . Cantik sangat . 

Bawah tue ada satu lagi pondok . If rajin boleh turun sampai bawah . Tapi hati-hati ye . Tangga yang nak turun ke jetty bawah tue , dah berkarat dan banyak yang dah berlubang . Jadi , bila melangkah tue lihat bawah bukan depan ye . Even view cantik sangat . 

Gambar bawah adalah pondok kedua . 
 

Sebelum kami berempat turun ke pondok kedua . Kami ambil gambar berlima . Sebab Hanis tak nak turun . 

 

Tangga menuju ke pondok kedua . 
 

Di pondok kedua , Tasha dan Siqah berhenti di situ . Aku dan Syira kami teruskan menuju ke Jetty bawah . Sebab kan teruja tengok laut yang cantik tue aku dan Syira gagahkan jua . 

Di Pondok kedua , kami ambil beberapa gambar . Meh layan jap . 

Aku : I can seat here , for a whole day to see this beautiful view . Subhanallah cantik !!! Tapi takut jugak sebenarnya duduk disitu . Angin kuat . Hihi.
 

Gambar di bawah turn Tasha pulak .
 

Kami berempat . 
 

Jom kita ke Jetty pulak . Jauh lagi perjalanan . 
Gambar bawah adalah tangga menuju ke Jetty . Nampak tak view dah semakin dekat . Hiiii~ 

 

 

Gambar di bawah : Jetty yang telah roboh . Hihihi. Tapi boleh je turun sampai ke jetty . Tapi berhati - hati lah ye . 
 

Aku stop lagi ambil gambar ala-ala menikmati view . Best sangat !!!!
 
Kena lalu disebalik bushes nie if nak ke bawah . 
 

Menuju ke kecantikan alam . In frame : Syira . 
 

Lepas dah melepasi bushes tadi ada tangga lagi nak ke bawah . Dari tembus bushes tue sampai lah ke tangga dalam gambar di bawah mencabar sangat . Seriously banyak part yang berlubang dannnnn paling scary rasa lah ia goyang . Sebab angin kuat kan . 

Nampak tak lubang - lubang dalam gambar tue . Hihi . 

 
Setelah melangkah beberapa lubang ambil gambar duduk pulak. Effect karat dalam gambar membuatkan gambar jadi cantik pulak . 

 
Then jumpa side nie . Syira in frame dulu . 

 
Aku pulak . Hahaha . Fefeling dekat overseas sebab view dan color lautnya . Subhanallah cantik . 

 

Cantik sangat view !!!! 
 

Dah nampak dah jetty tue . Nampak tak orang - orang tue siap main terjun dari atas tue . 

 


 

Puas hati jugak lah dapat turun sampai bawah dan tengok view cantik nie . 

 

Lastly , kitaorang tak sempat ke jetty sebab dah di panggil . Hihihi . Time tue dah pukul 5 pm . Guide tue bagitahu if lambat takut makin gelap . Siqah dah call.

 

Ha~ nie selfie last aku dan Syira di sini . Sebelum naik balik . Dah turun best . Bila nak naik . Pheeewww~ penat weiiiii....seriously . Hahaha. Tapi nampak view matahari senja cantik . !!!

 

Ha ~ amik kena daki balik naik atas . Hihihi .

 

Jalan nak balik sama je dengan jalan datang tadi . Advise aku , nak datang hiking di windmill bawak lah air mineral sorang satu ye . Serious haus sangat . 

Dah hiking turun bawah . Kitaorang serbu kedai makan di Long beach tadi . Sedapppp~ even mahal sikit lah . Biasa lah pulau kan mahal la sikit makanan nya . 

 

 

Aku suka sangat sangat air kelapa pure. 
 
 

 

Lepas dah lepak makan dan minum . Gerak lah balik ke Senja Bay . 

Sempai je ke area Senja Bay . Dah sunset . Jadi layan lah sunset kejap before naik bilik bersihkan diri . Cantik!!! 

 

 

View bawah dari bilik kitaorang . Cantik kan !!!! 

 

Lepas dah bersihkan diri . Solat . Time for dinner . Lepak-lepak di cafe . Around 10pm , kitaorang naik bilik dan beradu . 

Esoknya . Snorkeling time !!!! Tak sabar nak share story Day 2 . 

Ok. Tamat sudah Part 2 : Itinerary Day 1 kami di Perhentian . Hari yang best sebab semuanya cantik!!!! 

Hopefully , entry aku ada bantu bagi info untuk sesiapa yang nak ke Perhentian nanti. Tq for reading . 

Stay tune untuk entry seterusnya . Till then .

Love ,
    NIA

* p/s : semua gambar dari hp kami berlima , kecuali gambar ombak resort dari Google . *

5 comments:

  1. Sekali imbas macam kat ausie lak... Hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi SS , aussie trus ye ... Hihihi ....nia tak pernah g aussie lagi , tapi tgk gmbr view laut cantik area melbourne kan ?

      Delete
  2. Rindunya perhentian! Labor day selalu full sbb tu xdapat g taun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah kan... Nie pun kitaorang last person dpt stay di senja , pdhal masa tue book bulan 2 ... Tapi alhmadulillah area senja tak la crowded sgt mcm kmpg nelayan , so best lah rasa =)

      Delete
  3. Rindunyaaaa! Tengok gambar rindu, rasa nak terjah lagi next year. Hew hew hew :D

    ReplyDelete

Thank you for reading and comments . (^_^) .