Packing cara backpackers

Nie aku nak share macam mana nak packing cara backpackers . Ceritanya , nie pertama kali aku travel ke luar negara secara backpackers . Selalu nya bawak beg tarik . Tapi travel luar negara bawak beg tarik pun aku packing cara nie . =)

Baju - baju aku bawak , semuanya aku compress dalam satu beg plastik dipanggil : " Vacuum seal bag."

Plastik nie boleh di dapatkan di Daiso je . Ia ada size M dan L . Dan ia ada jenis yang compress mengunakan tangan je boleh dan compress guna vacuum . Selalu nya yang guna vacuum untuk compress macam comforter or cadar ke . Selalu benda yang size besar . Tapi nie untuk travel cara backpackers jadi aku beli lah yang size M dan yang boleh compress guna tangan saja .

Cara - caranya :
Ini plastik nya bolh dapat di Daiso

Masuk kan baju korang dalam plastik nie .

Gulungkan dengan menggunakan kedua - dua tangan . ( dalam gambar sebab sebelah tangan aku pegang camera , hihihi ) .


Sambil gulung sambil tarik kunci yang dihujung belah kiri warna biru tue , untuk seal kan baju - baju anda .
Nampak tak kunci tu dah sampai tengah . =) 

Gulung lagi and tarik kunci tue sampai hujung , sehingga lah baju anda dah di compress sepenuhnya . 

Seperti gambar di bawah , dah di compress / seal sepenuhnya . 

Bila semua baju-baju korang dah seal , dah boleh susun dalam beg . =) 

Ok . Sekarang , nak susun toiletries pulak . Sebab kan flight tak boleh melebihi 50ml untuk bawak naik so kita kena letak semua benda yang cecair dalam satu beg plastik seal macam baju tadi . Cuma yang toiletries tak payah compress . Plastik nie boleh beli di mana-mana pasaraya . Brand giant pun ada . Tesco pun ada . Tapi sebab kan aku beli last minit siang tadi jadi aku sambar je brand nie . 

Shampoo dan body foam masuk kan dalam compartment kecik tak melebihi 50ml . Lepas dah transfer dalam compartment kecil dah boleh masuk kan dalam beg plastik tue seperti gambar di bawah .

Fyi, sebabkan compartment kecik dah tak ada , untuk facial foam safi rania , aku selamba je bawak size tue sebab yang tue pun dah nak habis . Jadi , aku nekad if nanti di immegresen tak lepas , aku terpaksa lah keluarkan . Tapi , unexpectedly tak kena bianh safi tue.Mungkin sebab isi nya pun dah nak habis . Hihihi.


Macam tue lah cara aku packing backpackers . Dah habis packing andddd we ready to go . Let's go Korea !!!! =)


Ok nanti aku sambung pulak entry pasal trip Korea Spring 2016 kali nie . 

Sekarang alhamdulillah dah sampai , Busan . Tengah nak cari jalan ke Napo untuk ke Seoul . :)



Till then .


Love ,
     NIA

8 comments

  1. Perghhh! Blogger sejati ni update blog sambil travel. Hihi. Semoga semuanya dipermudahkan untuk Nadia dan Hanis. Take care, korang! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak yank, entry nie dah draft awal . Masa di KLIA 2 ... Baru semlat publish masa time chika tgk nie ... Tq yank... rindu sebenarnya nak sama-sama #gengmakan ... Tapi serious trip backpackers nie lagi bnyk belajar and experience bnyk benda ... =)

      Delete
  2. Alhamdulillah dah sampai. Thanks for sharing compress plastik dari daiso. Hajati kesampaian. Safe trip.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah ... Tq awak ... =) ... Just rasa palstik tue sgt berguna if travel =) hihihi

      Delete
  3. great tips for me...insyaallah soon nk g jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke ? bestnya ...serious korea best =)

      Delete
  4. Wow! Sharing benda berguna ni. ^^ Hehe ! Senang kan travel cara backpackers. Mudah, jimat masa and ruang. Ade jual kat Daiso ey? Thanks info. Senang la lepas ni nak travel kan. Semoga urusan nadia dipermudahkan Allah S.W.T yer. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah senang jugak lah , even dah hari ke 6 tue dah rasa beg dah berat . sebab mungkin dah penat. Tapi it was a great experience.

      Sama-sama awak . Share info baik kan best . hihihi... aah ada jual dkt daiso . =)

      terima kasih ain dan tq dropping by my blog =)

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .