Gengmakan ke Pulau Perhentian : Part 3 - Snorkeling time

Monday, May 30, 2016



Halooooo~  semua =D

Entry sebelum boleh baca disini . Hiks ~ 

Dalam gambar bawah nie adalah itinerary kami untuk hari kedua di Pulau Perhentian .

 

Snorkeling dah termasuk dalam pakej yang kami ambil dan bayar . Lepas breakfast , sementara tunggu bot sampai . Kami lepak - lepak tepi laut . Enjoying the view  Hiks~

 

Ini view nya . So breathtaking . Nyaman je rasa bila tengok view cantik . 

 

Aku tak reti duduk diam . Jadi , aku ajak Syira main ambil ambil gambar . Style Yoga pose dalam laut . Bukan senang , I tell you. Hahaha... Ye lah sebab ada ombak kan . 

Nie aku - bukan senang nak senang ... Hahaha
 
Dah banyak kali cuba , aku tak boleh gak. Lastly, aku suruh Syira yang pose . Hihihi .

Syira pose jadi ok!!! Maksudnya apa tue ? Aku dah berat ke apa? Hahaha
 

 

Dah habis main pose bagai . Bot pun sampai dalam pukul 10:30am . Snorkeling time bermula. 


Fish Point , Shark Point , Turtle point 
Aku suka snorkeling . Berenang . Hanis and Tasha first time snorkeling. Siqah pernah ke laut tapi takut sikit nak try snorkel tue . Syira dah tahu snorkeling . Jadi , aku ajar lah dorang sikit - sikit cara nak snorkeling and pakai snorkel tue . 

Awal - awal dorang takot jugak . Tapi lama-lama dah ok. If korang tak tahu berenang tapi nak pergi snorkeling jangan takot . Life jacket ada dan boleh belajar macam mana nak guna snorkel tue . Sebab dorang pun tak tahu berenang tapi dorang berjaya snorkeling . =D 

Jom layan gambar - gambar kami masa snorkeling untuk tiga point tue . 

 

Laut dan langit cantik sangat 
 

 

Sebenarnya , tak dapat nak share gambar di bawah laut. Sebab kami gunakan satu item yang membolehkan Phone kami masuk dalam air . Tapi malangnya . Bila dalam air , shutter phone tak boleh tekan . So boleh ambil video saja . If ambil video , shutter dah boleh tekan siap-siap dari atas laut . 

Ini lah item yang kami guna untuk letak phone dan masuk dalam air . Mula - mula takut jugak . Bila try dan effective suka lah kami . 

 

Nie gambar ikan di fish point . Blur sikit sebab snap dari video . Kikiki .

 

 

 

Gambar bawah:  on the way to shark point 
 

Di shark point , ada batu - batu seperti gambar bawah nie .
 

 

 

Kami nampak shark . Tapi jauh . Sebab aku takut nak rapat ambil gambar . Jadi tak adalah gambar terang shark . Shark kot terngiang - ngiang movie jaws semua . Hahaha . 

Jadi dua gambar shark nie di snap oleh boat man kami. 

 

 

 

Mengapai awan =p
 

 

Lepas shark point kami ke turtle point pulak before lunch . 
 

Di turtle point tak lama pun . Sekejap je . Tapi turtle tue lajuuuuuu~ nak kejar tak mampu . Dan aku tak reti dive bila pakai snorkel tue . Nak dive kena buka life jacket . Aku reti berenang tapi tak berani pulak .hihihi. Jadi mampu ambil video turtle jauh jugak lah . Sebab turtle tue ia berenang di dasar laut . 

 

At least , dapat lah nampak turtle tue . Dalam gambar nampak macam bayang je pulak . Kikiki . 

 

Lepas dari turtle point . Time for lunch . Lunch kami di Senja Bay jugak. Sebab dah bayar sekali pakej satu hari 3 kali meals . So , senang lah . 

Lepas satu jam , boat akan datang ambil kami di Senja Bay untuk ke Light House dan Romantic beach (  finding Nemo ) .



Light House dan Romantic Beach ( Finding Nemo ) 

Lepas lunch kami ke Light house point dulu . Light house tak jauh dari Senja Bay . Tapi ada incident yang menakutkan jugak lah berlaku di light house nie .

View awan dan laut yang cantik
 

Aku.
 

Siqah.
 

Syira.
 

Hanis dan Tasha tak ada pulak gambar seorang di sini.

Light House 
 

 

Di light house antara kami berlima tiada seorang pun yang lompat dari atas . Aku nak tapi takut lebih menguasai diri . Incident yang menakutkan masa di light house . Tiba-tiba ombak kuat . Samada disebabkan banyak boat lalu lalang kawasan berdekatan light house tue . Atau pun tengahari tue ombak memang kuat . 

Bila boat man kami bagitahu jom naik boat nak bergerak ke next point . Aku berenang sekuat hati ke arah boat tapi makin di tolak menjauhi boat . Masa tue , kawan ku Syira . Nyaris rasa nak lemas sebab ombak kuat sangat dan dia nervous . Tambahan lagi , dia tak reti berenang lagi lah cuak bila ombak kuat macam tue

Aku ingat pesan arwah ayah . Jika dilaut , even tahu berenang . Jika rasa macam nak lemas jangan cuak . Itu yang aku nasihat kepada Syira . Sebab memang nampak muka Syira takut masa itu . 

Bila dah tenang aku tolak dan tarik Syira sekuat hati ke arah boat . Luckily , orang-orang di boat kami campak kan tali ke arah Syira untuk ke arah boat dan naik boat 

Alhamdulillah tak ada pape . Tapi serius memang pada masa tue aku pun sangat risau . =D 

Yelah , aku yang tahu berenang nie pun ditolak ombak dengan kuat . Cuak wei !!! Hihihi .

 

Kemudian , last point kami adalah Romantic Beach . Di Romantic beach nie pasir nya Masyaallah . Cantik sangat dan lembut . Rasa macam tepung . Lagi - lagi bila kena sinaran matahari lagi lah bersinar putih pasir nya .

Romantic beach - nampak tak pasir nya putih sangat 
 

Dalam Syira punya gambar nie pun boleh nampak putih nya pasir di Romantic Beach nie.
 

Di Romantic beach nie lah , tempat untuk finding nemo . Nak tengok Nemo . Jauh kena berenang sampai ke tengah laut . Serious jauh . Kawan - kawan aku di tarik or di bawa oleh boat man kami Bakriey . Sebab mungkin Bakriey tengok mereka jauh dari aku untuk sampai ke tempat Nemo tue . 

Gambar seperti biasa bawah laut tak ada . Jadi screen shot dari video yang diambil . Tue lah malas lagi nak bawak Gopro . Hihihi .
 

Nampak tak ikan yang kecil yang ada strip putih oren . Tuelah Nemo . 

 

Nemo nemo nemo 
 

Then , sebelum balik . Kami berlima bergambar .

Aku.
 

Hanis.
 

Syira.
 

Tasha.
 

Siqah.
 

Kami .
 

 

Kami mintak tolong guest dalam boat snap kan gambar kami buat bentuk bintang . Sebab Bakri our boat man malas nak layan masa nie . Hahaha.

 

Masa balik . Our boat man Si Bakriey bagitahu lawa if datang di Romantic Beach nie waktu sunset . 

Gambar kami berlima . Waktu nie dah sampai di Senja seleps snorkeling seharian . Penat tapi best!!! Nampak tak muka kami manyak senyum lo. 
 

Bila Bakri cakap macam tue . Kami berlima decided nak ke Romantic Beach tengok Sunset . Tambahan , Syira dan Aku request nak ke windmill tapi kali nie naik boat . 

Sebab , masa hari pertama kami ke Windmill ada nampak boat berhenti di windmill dekat dengan jetty yang roboh tue . 

Sampai saja di Senja , aku dan Syira tak naik terus . Kami mandi manda sekejap di bawah . Geram sangat tengok laut cantik . 

Apalagi . Main snap - snap gambar lagi lah . 

Floating Me 
 

Acah-acah ambil gambar macam artistik sangat . =p
 

Merenung jauh memikirkan masa depan
 

Lepas main - main snap gambar . Aku dan Syira naik bilik . Bersihkan diri dan solat .

Kami rehat sebentar , sementara menunggu pukul 5:30pm untuk ke Romantic Beach dan Windmill . 

Sambung dalam next entry lah pulak . Sebab dah panjang sangat . 

Nanti kan apa yang terjadi kepada kami dalam misi ingin menikmati sunset . Kikiki .

Till then . 

Love ,
     NIA 


8 comments:

  1. wah menarik sangat ni dengan view dan insiden yang terjadi, mujur takde pape kan, risau juga tu. rugi pula tak dapat ambil gambar dalam laut tu kan, kalau tak mesti nampak nemo dengan jelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan AA . View cantik . Insiden memang merisaukan . Tue lah~ lain kali kena bawak jugak Gopro . Boleh ambil gambar dalam laut . =D

      Delete
  2. Replies
    1. Pergi lah Mek . Sangat best sebab view cantik .

      Delete
  3. Cantilnyyaaaa subhanAllah
    Teringin nk dpt pngalaman cmni gak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah sangat cantik Aisya view nya . Insyaallah . Nanti Aisya akan dpt pengalaman macam nie jugak . Perhentian serious cantik !!!! =D

      Delete
  4. jelesnya... nk sampai sana jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Husna ... Hihihi jangan lah jeles . Nanti plan la ke Perhentian . Serious tak terkata cantik lautnya dan view . =D

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .