Buku Coklat Tarbiah - Aiman Banna

Salam semua ,

Hari nie aku nak share tentang satu buku yang ditulis oleh Aiman Banna bertajuk 
Coklat Tarbiah .

 

Buku nie berunsurkan nasihat dalam kehidupan seharian kita . Ia ada jugak selitkan unsur keagamaan untuk dijadikan pedoman serta nasihat .

Aku tertarik nak beli buku nie sebab nampak perkataan " coklat " . Ingatkan tentang makanan . Hahaha... Rupanya buku berupa nasihat . Best jugak lah.

Nasihat-nasihat nya ringkas , senang faham dan ingat.

Harga buku nie tak mahal pun . Apa lah sangat nilai harga buku nie jika nak dibandingkan dengan nilai nasihat yang tertulis di dalam buku nie . Nasihat di dalam tidak ternilai . =D

 

Jom tengok isi buku nie . Dan beberapa nasihat yang aku suka kena dengan kehidupan kita seharian .

Muka surat pertama je dah menarik kata-katanya : Jangan Makan Buku Ini Guna Mulut Secara Realiti . Makan Guna Iman dan Hati, Lepas Itu Hadam dan Amal. =D

 

Ada #100 kata-kata dan nasihat di dalam buku nie .

 

 

Di sebalik nasihat-nasihat itu ada selingan komik yang berlaku di sekeliling masyarakat kita. 

Komik-komik itu sekaligus memberi peringatan kepada kita .

 Jadi , tak adalah boring sangat bila kita baca buku nie . =) 

 

 


 

Bawah nie adalah nasihat tentang jodoh dan percintaan .

 

 

 

 

 

Bila aku baca nasihat #24 , aku teringat tentang arwah ayah . 
Perancangan kami sekeluarga untuk hadir konvokesyen adik di Scotland dan bercuti di Switzerland diganti dengan pemergiaan Ayah . 

Memang benar perancangan Allah itu terlalu sempurna untuk diduga . Tiada siapa antara kami sangka . Al-Fatihah, Ayah.

 

Bawah nie pula nasihat tentang Ibu . 

 

 

 

Lagi dua nasihat terakhir . 

 

 

Nak tahu lebih lagi tentang nasihat-nasihat lain , korang boleh lah beli buku nie ye . =D

Untuk baca nasihat lain secara online oleh Aiman Banna , boleh juga singgah blog Aiman : 

Terima kasih , Aiman kerana menerbitkan buku yang bagus untuk bacaan semua orang. 

Love,
NIA

14 comments

  1. boleh la pinjam dgn nadia :) kalau sudi nnt drop email ye :)

    ReplyDelete
  2. bestnyaa buku ni dear..irda suka buku2 cam ni..ayat bersahaja ..tarbiah sentap ayat yg simple dan mudah difahami.tq for sharing dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn.... Ayat bersahaja senang faham ... And remind kita jugak =D

      Delete
  3. wah memang nampak menarik isi kandungan buku ni. kena beli sebuah

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. kannnn... jom makan!!! SS nak choc apa ? =p

      Delete
  5. menariknya buku niiii, selalu dengar nama Aiman Banna tapi belum pernah baca buku dia :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi ... menarik jugak sebab simple je setipa konteks yang nak disampaikan =)

      Delete
  6. whoahh simple je ayat tapi deep meaning :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes ... sangat bagus kan . kita pun baca mudah faham =)

      Delete
  7. supaya senang nak baca review buku, kita follow sini #55
    follow back ya kak and keep in touch :D

    ReplyDelete

Thank you for reading and comments . (^_^) .