Time Freeze And Editing Using iPhone

Hello semua,

Ha~ ingat tak entry aku pasal  " Time Freeze Hari Raya Video 2016 " . Time freeze video ITT team aku . Hihihi ... Tak pe if tak ingat . Nak baca details boleh klik di sini.

Kali nie aku nak share macam mana nak buat time freeze video tue . Haaa~ raya dah lepas baru nak share kan ? Hihihi ... 

Sebenarnya nak clear kan apa-apa entry yang dah berkepuk lama dalam draft nie ha . =) 

Teruk kan ? Tue lah vitamin M lagi hari tue . =p

Sebenarnya juga idea tue datang masa aku baca The Vocket >>> boleh baca disini dan jugak di sini . Kikiki 

Nak baca lebih lanjut jugak macam mana masa mula-mula Joy Rudy bercerita tentang time freeze konsep video nie boleh baca disini . 

Berapa banyak di sini lah Nadia oiii... =p

Lepas tue dah baca tue semua , aku terjah Youtube Milik KAIO STUDIO  macam mana cara - cara nak buat freeze time video . 



Lepas tengok video tue , mesti korang atau kita semua fikir . Alaaa~ buat pakai kamera canggih boleh lah .

Sebenarnya , tak ada kamera canggih pun tak pe . Time Freeze video nie boleh dibuat hanya dengan menggunakan handphone saja . Tapi masa team aku rakam video freeze time nie kitaorang rakam guna iPhone . Jadi, meh aku share macam mana cara buat freeze time video menggunakan iPhone .

Videographer kitaorang pada masa video di ambil adalah Shafiq . Selepas Shafiq study macam mana nak buat , penggambaran video pun bermula . 

Peranan paling penting dalam video time freeze nie adalah pelakon-pelakon yang kena freeze macam patung . Susah wei ... Hahahaha

Dan , bila nak buat style time freeze video nie jugak semua pelakon kena sporting dan supportive . Jika tidak , tak jadi lah video nya . 


FREEZE TIME VIDEO MENGGUNAKAN IPHONE

Bawah nie adalah barang yang Shafiq gunakan masa shoot video kitaorang . Tripod hand dan jugak iPhone . Shafiq pakai handphone 6S Hanisah untuk shoot . Jika tak ada tripod hand tue pun tak pe . Shafiq gunakan ia supaya kamera terletak pada one point jadi video tak adalah goyang. 

 

Kitaorang semua duduk di posisi masing-masing dan video di ambil . Bawah nie video behind the scene kitaorang . 



Selepas video dah selesai diambil , editing time . Part edit di buat oleh Hanisah sebab video di dalam handphone dia . Kikiki . 

Nak edit video aku suka pakai iMovie . Mostly , video aku yang korang tengok dalam blog atau Instagram aku , aku edit guna iMovie . Sebab senang nak guna iMovie nie . Samalah dengan Hanisah . Dia pun edit menggunakan iMovie . Tak salah aku , iPhone terbaru semua dah ada iMovie dalam nya . Tapi pada yang tak ada lagi , boleh download di apps store ye .

Rupa iMovie apps adalah seperti di bawah . 
 

Sebabkan ramai tanya aku tentang macam mana aku buat video yang aku selalu post dalam Instagram walaupun video aku tak lah menarik mana . Aku rasa video aku video picisan je . Hahahaha. Tapi terima kasih buat semua yang minat dengan video aku . 

Jadi, Insyaallah . Aku kongsi lebih mendalam tentang macam mana aku ambil video dan edit gunakan iMovie dalam entry lain. 

Selamat mencuba buat Freeze Time video semua. 

*p/s : sorry aku tak ada freeze time video raya keluarga sebab masa raya , aku je sorang yang bersemangat nak buat . Yang lain tak nak . Jadi , kita pun down lah dan malas nak buat .* hihihi .

Have a nice day . (^_^)

Love,
NIA

18 comments

  1. Kat sini pon mek ajak buat cm ni tk nk je smua sbb tak biasa lg. It team pn mls nk lyn mek 😩 Tp tk pe mgkin thun dpn bleh buatcm ni 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn~ hurmmm kalau team tak supportive and sporting susah sikit ... Tak pe insyaallah next time =D

      Delete
  2. Reen guna hp sony... (Rasa macam nak nangis guling-guling).

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya boleh je shoot video pakai jenis phone lain rasa nya ... Cuma part editing tue lah kena cara apps apa yg ada di hp sony =D ... Jgn lah nangis reen

      Delete
  3. nice sharing dear...rajin ni buat video..:)irda satu apa pun xpandai,pandai menaip n membebel je.edit2 tak tahu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Irda pandai convince orang ... Sales women berjaya . =D tue pun dah terbaik dear ... Part shoor and edit video nadia pun masih belajar2 lagi nie nak improve =D

      Delete
  4. Pasni boleh try 3 pole utk stablize... attach ke iphone guna tripod mount...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhh, SS kurang sihat ke? Tertinggal keretapi la,...tak tahu pun.

      Delete
    2. Nak pi cek darah pagi ahad begini... Begini.. Adehhhh....

      Delete
  5. kita nk beli iphone lah pasni..skrg guna samsung young jek..keypad kecik asyik salah je taip msg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak ... JM samsung pun bleh jugak buat video =D

      Delete
    2. Dah beli iphone nanti bolehlah buat samsung young penyendal pintu... keh keh keh...

      Delete
  6. Video raya you all tu banyak kali gak tengok, tunjuk kat member2. Sekejap tengok kat sini, sekejap tgk kat blog Siqah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi....tq tq sebab tengok byk kali videi kitaorang tue... and tq support Nadia and Siqah selalu =D *muax*

      Delete
  7. nice sharing dear. terus I check phone I, takde pun iMovie tu -,- agaknya dia 6s ke atas je kot T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah nadia pun rasa mmg starting iphone 6S terus ada . Sbb masa nadia beli ip6 nie nadia download iMovie tue dari apps store . =D

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .