Salam Nuzul Quran - Happy 30th Birthday , Nadia

Salam , semua .
Tarikh 22 Jun  , adalah hari istimewa buat aku . Ia adalah hari aku dilahirkan di muka bumi Allah . Yang membuatkan hari jadi aku tahun ini ( 22 Jun 2016 ) lebih bermakna kerana hari jadi aku jatuh sama tarikh dengan Nuzul Quran ( Kalendar Islam - 17 Ramadhan ) . 

Nuzul Quran 
Nuzul Quran adalah peristiwa dimana Al-Quran diturunkan dari Luh Mahfuz ke Baitul Izzah di langit dunia sekaligus 30 juzuk kepada Nabi Muhammad S.A.W secara berperingkat . 

Seperti yang kita semua sedia maklum . Sebagai Umat Islam , Al-Quran adalah sebagai petunjuk dan panduan untuk diikuti dan diamalkan agar hidup kita sejahtera di dunia dan akhirat .

Hadiah Hari Jadi 
Pada pagi hari jadi aku , aku sangat lah rasa bersyukur dan gembira mendapat ucapan dari keluarga dan kawan - kawan . Sesungguhnya mereka masih ingat hari jadi aku . Alhamdulillah .

Ucapan istimewa yang terlintas di benak fikiran aku adalah ucapan hari jadi dari arwah ayah aku .

Ucapan arwah ayah kepada aku pada hari jadi aku tahun lepas : " Happy Birthday , Kakak . Umur dah semakin pendek . "  Al-fatihah , Ayah . 

 

Pada hari ini jugak , hadiah yang paling istimewa dan lain pernah aku dapat dari Mama .

Pada asalnya , Mama ajak kami sekeluarga berbuka puasa bersama di satu event anjuran Syria Care kolaborasi bersama Kengkawan Project . Aku tak sangka ada kejutan yang Mama sediakan buat aku.

Sebelum aku menceritakan lebih lanjut tentang event Iftar itu . Meh cerita sikit tentang Syria Care . =)

Korang pernah dengar tentang Syria Care tak ? Syria Care adalah salah satu badan NGO yang mengumpul dana dalam membantu sahabat - sahabat Islam kita di Syria . Mereka jugak ada membuka peluang kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk menjadi ahli sukarelawan membantu sahabat - sahabat kita di Syria.
Mama adalah salah seorang ahli di Syria Care . Jadi apa jua aktiviti yang dianjurkan , mereka akan beri notification kepada ahli Syria Care .

Untuk lebih lanjut tentang mereka :  boleh visit akaun Instagram , Facebook atau official website Syria Care . 

Boleh jugak terus ke pejabat Syria Care yang terletak di Seksyen 13 Shah Alam .

 

 

 

Iftar event yang di anjurkan oleh Syria Care kolaborasi bersama Kengkawan Project nie adalah bertujuan iftar sambil bersedekah sempena Nuzul Quran .

 

Event diadakan di Talent Lounge , Damansara Perdana.

 

Acara dimulakan dengan ceramah dari Ustaz dan diikuti dengan Bacaan Al-Quran dari adik - adik qariah kita . 

 

Merdu sangat suara adik - adik nie 
 

Sebelum azan Maghrib berkumandang menandakan telah berbuka puasa . Tiba-tiba , MC mengumumkan " Pada hari ini adalah hari istimewa buat saudari Nadiah Izzaty Azmi . Mari kita sama-sama mengucapkan Selamat Hari Jadi kepada saudari . Semoga dimurahkan rezeki dan dipertemukan jodoh yang terbaik . Insyaallah " . Terus aku paling ke arah Mama dan senyum . Terkejut dengan surprise tue .

Ha ~ masa MC tue cakap part " semoga dipertemukan Jodoh yang terbaik " , aku nampak suami aku gelak besar . Hahaha . 

Suami aku yang pakai baju hijau kuning tue ye , sebelah nya adalah adik aku 
 

Ucapan yang mengejutkan itu membuat kan aku gembira dan pada masa yang sama ada sikit segan jugak lah . Ye lah umur dah 30 tahun kannnn~ hahaha....

Tapi , aku sangat berterima kasih kepada Mama untuk ucapan surprise dan mengajak kami ke event yang sangat terbaik . Ia adalah satu pengalaman yang berharga buat kami . Pada masa yang sama , kami dapat berkenalan dengan rakan - rakan baru . 

Di event ini , yang menarik nya . Konsep makanan yang disediakan adalah konsep "makan beramai-ramai di dalam dulang " . 

 

Pertama kali , aku pernah makan beramai-ramai di dalam dulang adalah masa aku dan keluarga mengerjakan umrah . =)

Menurut organizer event mengapa mereka memilih konsep ini adalah untuk kita bersama-sama menghayati makan secara berkongsi . Apa orang cakap " sharing is caring " . 

Ia jugak memberi kesedaran kepada kita supaya tidak membazir makanan sekaligus mengingatkan kita pada sahabat seIslam kita di Syria , Gaza yang susah untuk mendapatkan makanan . Mereka kadang-kadang ada yang tidak makan sampai berhari - hari . Sungguh besar dugaan Allah beri . Masyaallah .

Kita pula setiap hari harus bersyukur negara kita kaya dengan makanan. Dengan rezeki Allah beri ini . Ia memberi kesedaran dan peluang kepada kita untuk membantu mereka yang berada di Syria dan Gaza . Insyaallah .

Semasa berbuka hanya Kurma , air dan kuih muih disediakan . 
 

Selesai berbuka dan solat Maghrib berjemaah . Makanan di dalam dulang seperti gambar  dibawah disediakan.

 

 

Kami 
 

 

Makan beramai - ramai 
 

Sementara semua menikmati juadah yang disediakan . Kami dihiburkan dengan persembahan dari Caravan of Praise . Salah satu ahli nya terdiri daripada bekas kumpulan Flop Poppy - Andy .

Merdu suara mereka
 

Setelah masuk Isyak . Persembahan dihentikan . Solat Isyak dan terawikh berjemaah dilakukan .

Tetapi , kami tidak dapat turut serta Solat Isyak dan Terawikh bersama mereka . Atas permintaan Mama , kami pulang selepas waktu Isyak . 

Sebelum pulang , semua yang hadir diberi door gift .=)

Tapi , khas untuk aku dari Syria Care dan Kengkawan Project . Mereka menghadiahkan aku dua keping CD album dari persembahan tadi secara percuma . Alhamdulillah . Suka aku sebab tertarik dengan lagunya dan suara mereka merdu.

 

 

 

Antara dua lagu yang boleh di muat turun dari iTunes atau Spotify adalah :

Jangan Bimbang - Adeep Nahar / Andy Flop Poppy / Erwan Muhibbain / LOKA feat Altimet
 
Dan lagu Untuk Cinta nyanyian Erwan Muhibbain
 

Selain itu , jika nak dapatkan full CD boleh contact KengkawanProject ye . 

 

Itulah cerita Hari Jadi aku yang ke 30 tahun . Alhamdulillah , ianya adalah event yang indah . Pengalaman yang indah .

Terima kasih , Mama untuk semua nie .

Till then .

Love , NIA

1 comment

  1. Alhamdulillah...seronok dapat surprise maam tu kan, selamat hari lahir Nia..Moga dipanjangkan usia, tapi betulkan bila tiba hari lahir kita sebenarnya semakin singkat usia kita ni..moga Nia diberikan kebahagiaan dunia & akhirat.

    ReplyDelete

Thank you for reading and comments . (^_^) .