ROSA MALACCA , BOUTIQUE HOTEL

Friday, June 9, 2017


Kalau korang ada baca entri aku sebelum - sebelum nie , tak salah aku , aku rasa aku pernah mention aku suka stay di boutique hotel . Even the price of boutique hotel a bit higher tapi aku suka sebab selalunya boutique hotel ada konsep nya yang tersendiri . Kadang-kadang , boutique hotel seperti di Melaka atau Penang mereka direka and renovate it from an old building that been preserved for so long . Itu sebablah ianya sangat istimewa .

Okaylah tak nak bebel panjang , meh aku cerita macam mana aku boleh stay di Rosa Malacca Boutique Hotel nie . Sabtu lepas ,  aku balik Melaka nak ziarah datuk aku. Kebetulan , rumah datuk penuh tak cukup bilik nak tido . Itu sebabnya aku dan suami pilih nak stay di Rosa Malacca nie.

Sebelum nie , aku pernah nampak Fiziwoo post di Insta story dorang tentang hotel nie . Aku pun tanam lah cita-cita . Haa~ siap tanam cita-cita tau untuk stay di Rosa hotel nie untuk satu malam.

Rosa Malacca nie baru saja 5 bulan beroperasi . Sebab itulah , semuanya nampak baru je . Hihihi .

Konsep interior di Rosa Malacca adalah berkonsepkan " European Architecture " dimana menggunakan red bricks wall. Aku memang minat sangat konsep rumah orang putih yang berkonsepkan red bricks . Nampak nostalgia . Hihi .

Lebih menariknya , di Rosa . Setiap 60 buah biliknya menggunakan konsep " Industrial design " .

Bila stay di Rosa rasa macam tinggal di rumah sendiri. Hahaha . Aku memang sempat berangan , " bestnya kalau ada rumah design macam nie " . Hihi . Insyaallah one fine day. Amin . =)

Rosa Malacca ada menawarkan beberapa jenis bilik tidur - deluxe room ( deluxe king and deluxe queen ) , premier king dan family room . Harga untuk setiap bilik sudah pastinya berlainan . Boleh visit website Rosa Malacca untuk tahu lebih lanjut tentang harga setiap bilik. =)




Boleh lah korang tinggal kan review di trip advisor lepas stay disini


bilik deluxe room yang kitaorang stay


deco bilik air pun sempoi


Aku book bilik Deluxe King Room dari Agoda . Sebabkan aku book last minute dan aku stay semalam je , aku dapat harga RM 253 satu malam tanpa breakfast sebab kan puasa . =)

Bangunan Rosa Malacca nie ada 7 tingkat . Level GF - Lounge and Carpark . Level 1 - Lobby Reception , Bica and Courtyard Cafe and RS General Store . Level 2 sampai Level 6 semuanya bilik . Dan Level 7 - Gym ( temporarily still not open yet ) .

Hotel nie tak besar mana tapi konsepnya yang menarik perhatian untuk stay sini . Lagipun , lokasi Rosa Malacca nie di area Melaka Raya . Jadinya , tak lah jauh dari area Bandar Hilir , Dataran Pahlawan dan Taming Sari . Lebih kurang dalam 8 - 10 minit by car .

Paling bagus adalah Rosa Hotel ada menyediakan parking area. Selalunya , kebanyakan boutique hotel pasti adalah masalah dengan parking . Tapi , di Rosa tidak perlu lah kita pening mana nak parking .

bila tengok bangunan Rosa nie teringat bngunan Harrods di London lah

parking area
Satu perkara je aku tak boleh nak share di sini adalah tentang makanan yang disediakan di Rosa Malacca nie sebab bulan puasa . Bulan Puasa nie Rosa tak ada menyediakan promosi berbuka puasa atau menu makanan sahur . Jadinya , sahur kena cari makanan sendiri lah . Hihi . Tapi , aku dan suami ok je . Lagipun , aku sahur jenis makan oats , kurma dan air masak . Suami pun jenis makan apa ada je . Tidak cerewet . So , senang lah kan .

Jom kita tengok beberapa gambar di Rosa Malacca .

Paling Aku suka part Lounge Rosa Malacca 


Cantik kannnn... Rasa macam di rumah sendiri bila lepak di Lounge nie

Lif Area

Pathway area from room to room


Suka courtyard cafe ... nice... Malam lagi cantik , serious

Courtyard cafe


Lobby and RS General Store area

Reception .. suka Deco nya


RS General Store and Cafe


Cafe

Amacam , cantik tak ? Cantik kannnn. Jadi , bagi aku worth it stay di sini . Dan, ia jugak sesuai untuk orang- orang yang macam aku nie yang jenis Instagram addict yg suka share if ada pape tempat yang menarik , cantik dan apa orang panggil tempat hipster . Ha gitu . Hahaha.

Bila bangunan and wall cantik, kita kena lah bergambar ootd. =p

OOTD jap =p


Lama tak bergambar berdua

If korang ke Melaka jangan lupa jadikan Rosa Malacca salah satu hotel pilihan korang ok?

Nak tahu lebih lanjut , boleh visit website Rosa Malacca di link di bawah:

Address Rosa Malacca : 212 , Jalan Parameswara , Melaka , 75000 , Malaysia

Thank you for reading.


8 comments:

  1. Cantiknya! Siqah suka betul dengan interior. Courtyard cafe tu cantik gila! Simpan hajat nak stay di hotel ni jugak =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn!!!! Sgt cantik semuanya. Malam courtyard cafe tue serious lebih cantik sbb lampu akan dipasang . =)

      Delete
  2. Nampak vintage sangattt :D hehe utk org2 muda memang selalu aim tmpt2 mcm ni kann, macam lain dari yg lain. :)

    Satu hotel kite teringin sangat nak pegi.. Lexis sbb ada private pool hehe

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. suka lah deco hotel Rosa nie.

      Oh... nadia tahu yang Lexis nie yang dkt PD tue kan.?

      Delete
  3. Design nampak macam ala-ala bunker gitu. The whole cafe and walkway serius cantik. Good idea for a short escape.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...Cafe dia mmg cantik dear. Betul2 agree with u . For a short escape is a good idea. =)

      Delete
  4. Insyaallah Ada rezeki kita pergi melaka hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes yes ... nnt if ada rezeki make sure tau try stay sini . =)

      Delete

Thank you for reading and comments . (^_^) .