Blogging in Malay or English ?

Photo Sources : Pinterest

Masa aku buka blogger view page aku. Aku ternampak info atau statement seperti gambar di bawah .




Jadi aku terfikir , betul ke statement yang diberitahu nie ? Adakah bila kita tulis blog dalam Bahasa Melayu lebih ramai audiences , followers , viewers and commentors kita? 

Sebenarnya, kadang-kadang memang aku kisah jugak lah tentang hal nie . Sebab bila tengok followers , viewers dan commentors aku dari sehari ke sehari tak meningkat pun macam blogger lain. =(

Memang lah itu semua tak penting. Tapi, bagi aku ia sebenarnya beri motivasi jugak lah kepada blogger seperti aku nie untuk teruskan hidup dalam ber-blogging. Siapa agree dengan aku? Atau tak? Hihihi .  Atau entri aku semua tak menarik untuk dibaca ? 

Tapi, sehingga sekarang aku belum lagi lah sampai tahap nak berhenti terus dari blogging. Sebab aku rasa seronok untuk kongsi pengalaman aku dengan korang . Cuma aku up entri tak rancak lah. Adakah itu jugak salah satu faktor ? Hihihi. 

Seperti yang korang tahu . Blog aku memang aku tulis samada dalam Bahasa Melayu atau Inggeris . Sebab aku tulis ikut mood aku. Hihihi.

Sejujurnya , kalau dari segi tatabahasa atau grammar . Kedua-dua bahasa memang aku fail lah orang kata . Tak lah tip top sangat . Kadang struktur ayat aku pun tak lah hebat sangat pun janji orang faham apa aku nak sampaikan . Kan .. Kan...

If ada mana-mana entri aku yang korang kurang faham apa yang aku nak sampaikan. Silalah bagitahu aku. Boleh aku betul kan. Kita belajar dari kesilapan  ye dak . =)

Apa yang aku tulis dan share dalam blog aku untuk beri informasi yang baik-baik untuk orang baca. Aku nak kongsi experience aku . Mana lah tahu dari pengalaman aku ada beberapa benda yang boleh di jadikan tauladan . Apa orang kata , buang yang keruh ambil yang jernih. Ha gitu~ ke salah peribahasa aku nie ? hahaha...

Apa pun bahasa yang kita tulis dalam blog kita , asalkan ia ditulis dari hati kita tul tak semua? 

So ,what do you think about this ? Is it blogging in Malay much better than in English to increase the audiences ? 

And, which languages you think that much suitable for me when blogging ? English or Malay ? ( I guess , you must read my previous entries to compare , hihi 

Thank you , all .






19 comments

  1. sama je ngan BV. guna both language. rojak2. :D

    ReplyDelete
  2. sebenarnya kan nadia, better blog in bm kalau nak banyak readers melayu. but erin prefer english sebab bloggers melayu boleh baca, blogger foreigners pun boleh baca. it's all about target audience nadia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes . My thought same as you nak capture both audiences . Masa awal2 blog entries Nadia mostly update in english . Recently , baru ada update entri in Malay . Like I said before , nadia nie update in any languages ikut mood . hahaha... nway , thanks for the advice dear =)

      Delete
  3. Pilih bahasa yang nadia okay with it. And I think both.

    Kalau siqah, akan blogging guna bahasa yang siqah selesa iaitu BM. Sebab kalau BI, jenuh nak fikir grammar pulak 😅

    It's all depends on you :) Tapi siqah setuju dengan apa yang erin cakap jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi...tue lahhh. Even grammar tak terer mana Nadia lagi selesa type in english tapi kadang mood malas update dlm BM rasa senang sikit .

      If all about the audiences , mean apa yang blogspot ckp tue betul lah kan ? Can get rapidly growing audiences if blog in Malay =).

      nway , thanks for the advise dear =)

      Delete
  4. Yang paling penting bahasa mana yg kita selesa nk bercerita. Dua dua bahasa pun ade readers. Hehe dont worry

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe .. you are right . =)

      Insyallah kan , one day my readers and followers will increase . Amin . =)

      tq for the advise , dear . =)

      Delete
  5. why not both :)
    I'm using English mainly because I want to improve my language skills but sometimes I mix in Malay entries

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi... agree to !!! nak jugak type in English to improve even grammar nadia terabur lah jugak ... hihihi
      ]
      nway , thanks for the advise =)

      Delete
  6. irda pulak dengan jujurnya bagitahu,my english so bad..sebab tu banyak tulis dalam BM..huhu,btw keep on writing dear......cause irda suka je baca-baca entry nadiah.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lahhhhh...english Nadia pun tak lah tip top sangat =) . but , I love to write in English untuk improve =)

      awww~ u are so sweet . Thank you for keep reading my blog =)

      such a sweet heart <3

      Delete
  7. I use both, secara rojak. Sama macam nadiah, lya pon fail both language sebenarnya. ahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay!! ada geng hihihi .... high 5 sikit dear =)

      Delete
  8. Guess what, I love writing in English even though I am not fluent with this language no matter how hard I try. :) So, I keep it simple so that everybody can understand my English post (although mine is a bit boring, without any bombastic words ahaha)

    But, I do believe language is all about communication and how we deliver our speech / thought. So, if Nadia is more comfortable with any language, proceed dear :) I love both on your blogs :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah . Me too . Lagi comfortable writing in english even tak tip top my english . Tapi suka je rojak jugak .

      aww~ tq for loving my blog and always singgah =) ...You are such a sweet heart =)

      Delete
  9. mane mane pon boleh asalkan topik best :) bukan ke contains tu lebih penting drp bahasa? ke mek je pikir gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe ... betul lah tue . Contents pun memainkan peranan jugak. Adakah contents Nadia tak best , Mek ? What do you think? =)

      Delete
  10. Mira cuba tulis in english sbnrnye nk improve diri sndiri tp tu la tetap lebih pada rojak jugak haha

    ReplyDelete

Thank you for reading and comments . (^_^) .